Voluntariatul este o formă de muncă practicată în special de tinerii în căutare de noi experiențe și oportunități de dezvoltare pe plan profesional sau personal, care presupune desfășurarea unei activități în mod liber și conștient, fără a primi vreo formă de remunerație în schimbul muncii prestate. Orice formă de voluntariat trebuie să se desfășoare în condițiile impuse de lege, așa că este bine să fii informat și să știi ce presupune un astfel de contract.
Iată câteva aspecte esențiale ale contractului de voluntariat
- orice persoană care prestează muncă voluntară în baza contractului de voluntariat are posibilitatea de a se retrage în orice moment din activitatea în care e implicată, prin denunțarea contractului cu un preaviz de 15 zile.
- elevii, studenții și tinerii care desfășoară muncă de voluntariat pot utiliza perioada de voluntariat ca experiență profesională, pe care o pot dovedi prin intermediul unui certificat de competențe eliberat la cerere de către organizația gazdă.
- orice contract de voluntariat este legal și valid atât timp cât există o formă scrisă a sa, semnată de organizația gazdă și de voluntar. Contractul trebuie să stipuleze condițiile și perioada în care se desfășoară munca de voluntariat. În eventualitatea în care o persoană desfășoară activități de voluntariat în lipsa unui contract de voluntariat, atât ea, cât și organizația pot fi trase la răspundere pentru încălcarea prevederilor din Codul Muncii referitoare la munca la negru.
- contractul de voluntariat trebuie să fie însoțit în mod obligatoriu de fișa postului și fișa de protecție a voluntarului. Acestea demonstrează că voluntarul cunoaște cu exactitate activitățile pe care le va desfășura și că a fost informat cu privire la eventualele riscuri pe care activitatea desfășurată le implică.
- în contractul de voluntariat trebuie specificate atât drepturile, cât și obligațiile părților semnatare. Voluntarul se bucură în multe cazuri de dreptul de a beneficia de cursuri și ateliere de formare profesională și de instruire, plătite integral de organizația gazdă, dar și de dreptul de a-i fi rambursate cheltuielile pe care le presupune desfășurarea activității sale de voluntar. În plus, în cazul în care pe parcursul activității sale suferă daune sau accidentări, organizația gazdă se obligă la plata integrală a daunelor în cazul în care nu există o asigurare încheiată în acest sens.
- este important de menționat că numai ONG-urile pot încheia contracte de voluntariat. Potrivit noului proiect de lege care reglementează activitatea de voluntariat, stagiile de practică nu sunt recunoscute ca voluntariat, întrucât legea voluntariatului nu se aplică societăților comerciale.