Semnarea unui contract de muncă este un moment important în viața oricărui om, pentru că semnifică începerea unei noi etape a vieții profesionale. Cu toate acestea, mulți viitori angajați, în special tineri aflați la prima angajare, evită să citească contractul până la capăt (sau chiar integral), lăsându-se intimidați de lungime, terminologie dificilă, limbajul administrativ și privirile scrutătoare ale echipei de HR. Citirea și înțelegerea contractului de muncă este cu atât mai importantă cu cât, adesea, acesta conține clauze negociabile.
Fii atent ca în contractul pe care îl semnezi să se regăsească următoarele lucruri
1.Clauzele obligatorii trebuie să includă prevederi despre salariu (detaliat cu toate elementele sale constitutive, respectiv sporuri, indemnizații și alte adaosuri sau bonusuri salariale dacă e cazul), funcția deținută, durata concediului de odihnă, locul unde se desfășoară activitatea, durata preavizului pentru demisie și a celui acordat în cazul concedierii, durata perioadei de probă, criteriile de evaluare a performanțelor, condițiile de risc prezente la locul de muncă, precum și durata programului de muncă și a pauzei de masă (programul de lucru trebuie descris detaliat și particularizat, și nu prin prevederi generice cum ar fi conform fișei postului. În plus, ar trebui să existe prevederi cu privire la compensarea muncii suplimentare, la data la care contractul urmează să își producă efectele.
2. Salariul de încadrare,care este supus deseori abuzurilor, fiind dese cazurile în care salariul regăsit în contract este mai mic decât cel negociat la interviu. Ai grijă la modul în care se realizează remunerarea și refuză plătirea oricărei sume la negru, fără ca aceasta să se regăsească în contract. Lipsa dovezii încasării acestor sume duce la pierderea banilor pe care i-ai cotiza la pensie, sănătate, șomaj etc.
3. Timpul efectiv de lucru, cu toate pauzele la care ai dreptul. De multe ori companiile includ și pauza de masă în programul de muncă prezentat viitorului angajat. Cu toate acestea, ea nu se înregistrează ca timp lucrat și nu se plătește. Prin urmare, angajatul poate refuza să muncească în timpul pauzei de prânz.
4. Clauzele opționale includ adesea clauze de confidențialitate și clauze de neconcurență în relația dintre angajat și angajator. Mare atenție la ele, întrucât acestea tind să conțină formulări ambigue, să nu respecte criteriile de redactare și să ducă la situații conflictuale. Rezolvă-ți eventualele nelămuriri cerând informații suplimentare și clarificări de la angajator, pentru a nu avea surprize pe viitor.
5. Funcția specificată în contractul de muncă trebuie să coincidă cu cea deținută în realitate. Citește cu mare atenție fișa postului pentru a identifica eventualele erori.