Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu acel moment în care ni se pune un contract în față, lung cât o carte de-a lui George R.R. Martin, iar gândul care ne trece prin minte instantaneu este „nu o să îl citesc în viața mea”. La rugămintea „Vă rog să îl citiți cu atenție până la capăt și să semnați”, mulți oameni ar încuviința zâmbind timid, ar scana articolul în linii mare, oprindu-se eventual în anumite părți și gândindu-se cât timp e politicos să lase să treacă până la partea cu semnatul, partea care îi interesează cu adevărat, pentru că este cea care finalizează procedura și îi permite să se întoarcă la problemele lor de zi cu zi.
De ce e totuși important să citim orice contract înainte să îl semnăm?
Din păcate, multe firme, comercianți și furnizori au identificat de mult acest tip de comportament și profită de dezinteresul oamenilor față de contracte, de limbajul juridic greoi, înțeles de prea puțini, și de complexitatea contractelor, pentru a introduce dispoziții menite să le aducă câștiguri suplimentare sau, mai rău, să-și tragă pe sfoară viitorii clienți. Clauze ascunse, formulări ambigue, portițe de scăpare, cu toate pot fi ușor integrate în limbajul administrativ, care îi face pe mulți să caște de plictiseală și să spere că cealaltă parte implicată este plină de intenții sincere.
Adevărul crunt este că ar trebui să citim orice contract din scoarță în scoarță, chiar dacă este o sarcină care nu face plăcere nimănui. În cazul în care nu înțelegem anumite prevederi sau dorim să aflăm mai multe informații despre produsul pe care dorim să îl achiziționăm, putem să recurgem la sfaturile, recomandările și recenziile celorlalți, pentru că sunt șanse mari ca acestea să reflecte experiența reală a clientului. De exemplu, înainte să achiziționăm o mașină nouă, citim cu atenție recenziile clienților și testerilor. Similar, când devenim membri ai unui site, de exemplu ai unui cazino online precum VladCazino, ne gândim că nu ar fi rău să vedem și o recenzie VladCazino, pentru a afla care a fost experiența celorlalți utilizatori. În general, ar fi bine să existe o mică perioadă de documentare serioasă ori de câte ori urmează să achiziționăm un produs sau un serviciu nou.
Pe lângă recenziile citite, este bine să cerem ajutorul unei persoane specializate în astfel de proceduri, cum ar fi un avocat, dacă decidem să facem o achiziție pe termen lung, de exemplu la achiziționarea unei case sau al unui apartament. Important este ca la sfârșitul zilei să fim mulțumiți după semnarea contractului.