Să recunoaștem – contractele fac parte din viața tuturor. Oricât de mult am spune că nu ne place să ne ocupăm de sarcinile administrative, adevărul este că nu putem evita această parte esențială care stă la baza oricărei înțelegeri între două sau mai multe persoane fizice și juridice. Iar adevărul, ca în multe alte cazuri, este destul de neplăcut. Însă deși sunt momente care ne fac să vrem să dăm bir cu fugiții, este foarte important să fim prezenți și implicați în toate etapele prin care un contract ia ființă.
Care sunt etapele semnării unui contract și de ce sunt importante?
1. Redactarea contractului
Scrierea contractului este un proces anevoios care poate da cu ușurință bătăi de cap unei persoane care nu face acest lucru prea des. Este extrem de important să țineți cont că prevederile din contract ar trebui să avantajeze toate părțile implicate, să fie clar formulate și să nu lase loc interpretărilor. Trebuie stipulate clar drepturile și obligațiile care revin tuturor semnatarilor, iar eventualele modificări trebuie discutate în mod direct cu aceștia. Un contract curat, scris cât mai clar, vă va salva de neplăceri suplimentare în cazul litigiilor sau atunci când unul dintre semnatari încalcă o clauză.
2. Citirea contractului
Citirea contractului este o parte crucială a procesului, pentru că trebuie să înțelegeți ce drepturi și obligații vă revin în baza acestuia. Nu semnați niciodată un contract fără să îl citiți integral în prealabil, oricât de minoră ar fi înțelegerea sau acțiunea pe care o realizați. Sunt multe cazuri în care prestatorul sau persoana care vă oferă un anumit serviciu să includă clauze ascunse, formulări ambigue și terminologie greoaie pentru a obține beneficii suplimentare de pe urma semnatarului, care nu se obosește să se informeze suficient sau se simte depășit de situație.
2. Discuția cu semnatarii
Semnarea unui contract trebuie precedată de o discuție pe baza contractului, astfel încât eventualele lacune, întrebări și neclarități să își găsească rezolvarea. Nu vă sfiiți să adresați orice întrebare sau nelămurire, fie că este vorba despre un cuvânt necunoscut, o frază ambiguă sau chiar un paragraf pe care nu îl înțelegeți în deplinătatea sa. Contractul ar trebui semnat numai atunci când toate părțile au înțeles și sunt de acord cu drepturile și obligațiile invocate în contract.