Contractul de prestări servicii este unul dintre cele mai frecvent întâlnite contracte din business. Din acest motiv, orice persoană ar trebui să fie conștientă de particularitățile unui astfel de contract, fie că se găsește în ipostaza de beneficiar, fie în cea de prestator. Cu precădere antreprenorii și liber-profesioniștii se confruntă deseori cu situația în care trebuie să semneze un contract de prestări servicii pentru a-și desfășura activitatea. Acesta trebuie redactat în conformitate cu dispozițiile juridice în vigoare și cu acordul ambelor părți, oferit prin semnătură. De aceea, este important ca într-un astfel de contract să fie menționate o serie de prevederi de bază.
Iată câteva aspecte esențiale ale unui contract de prestări servicii
- în calitate de prestator, ar trebui să stabiliți în detaliu serviciile pe care urmează să le prestați, pentru a evita situația în care nu veți fi remunerat pentru servicii adiționale. Clientul trebuie să cunoască cu exactitate atât natura serviciilor pe care le vreți presta, cât și tariful practicat. Astfel, orice activitate suplimentară va trebui să facă obiectul unui act adițional atașat contractului, din care să reiasă clar despre ce fel de servicii e vorba și care e costul acestora. Este chiar recomandat ca pentru fiecare etapă a activității dumneavoastră să se întocmească un raport de recepție sau un proces-verbal, semnat de ambele părți contractante înainte de emiterea facturii. Prestatorul răspunde în fața beneficiarului pentru calitatea serviciilor prestate, așa că e de preferat ca ele să fie stabilite fără urmă de dubiu înaintea semnării contractului.
- în calitate de beneficiar, trebuie să vă asigurați că toate condițiile în care se va realiza prestarea serviciilor sunt descrise și stipulate în mod expres. Contractul ar trebui să prevadă toate obligațiile care îi revin prestatorului, în conformitate cu așteptările beneficiarului. În primul rând, trebuie specificate clar standardele la care se va realiza prestarea, într-un mod cât mai detaliat și explicit, pentru a vă asigura de calitatea serviciilor prestate. În al doilea rând, asigurați-vă că în contract apar termenele la care se vor livra serviciile, de preferat într-un mod care să nu lase loc interpretărilor. În plus, în acest tip de contract ar trebui să apară o dispoziție referitoare la materialele care urmează să fie furnizate pe parcursul colaborării, specificând clar dacă în prestarea serviciilor se vor utiliza materialele prestatorului sau ale beneficiarului.
- atât din perspectiva de prestator, cât și din cea de beneficiar, este recomandabil ca în contract să fie specificate clar obligațiile esențiale ale fiecărei părți, a căror încălcare ar putea duce la încetarea contractului. În cazul în care obligațiile contractuale sunt încălcate, beneficiarul sau prestatorul poate înceta contractul prin reziliere unilaterală, însoțită de o notificare de încetare. Încetarea contractului în alte condiții decât cele prevăzute oferă dreptul oricărei părți de a cere plata unor daune ca urmare a prejudiciului suferit.