Din ce în ce mai multe persoane aleg să închirieze un imobil în loc să îl cumpere, cel mai adesea din cauza costurilor ridicate pe care le presupune achiziționarea unei locuințe. Spațiile date în chirie sunt preferate mai ales de tinerii aflați la începutul carierei, care se mută înspre marile orașe pentru a se dezvolta pe plan profesional, și de persoane în căutarea unui sediu administrativ pentru afacerea lor. Din păcate contractul de închiriere poate conține tot felul de capcane ușor de trecut cu vederea de către o persoană aflată la prima experiență de acest tip și adesea îi poate păcăli chiar și pe cei mai perspicace dintre noi.
Iată ce ar trebui să se regăsească neapărat într-un contract de închiriere
1. Durata locațiunii. Contractele de închiriere se încheie de obicei pe o durată de un an, pe durată nedeterminată sau pe o durată stabilită de comun acord cu proprietarul. Pentru a evita posibilitatea de a fi evacuat înainte de încheierea termenului stabilit verbal cu proprietarul, alege să închei un contract pe perioadă determinată, pe care să îl reînnoiești după caz. Este de preferat ca inițial să optezi pentru o perioadă scurtă, pentru cazul în care constați că noua locuință nu este pe gustul tău și ai vrea să te muți cât mai repede. Dacă la expirarea perioadei de un an dorești să îți prelungești șederea, poți crește durata locațiunii de comun acord cu proprietarul.
2. Obligațiile locatorului și locatarului. Locatorul se obligă să dea în primire imobilul chiriașului, să îl mențină într-o stare corespunzătoare pe toată durata închirierii și să garanteze locatarului utilizarea după bunul plac al bunului dat în chirie. Locatarul, în schimb, se obligă să ia în primire imobilul, să plătească chiria în cuantumul stabilit, la data stabilită în contract, să folosească bunul cu prudență și să îi restituie imobilul odată cu încetarea contractului.
3. Calitatea locatorului. Verifică dacă locatorul este și proprietarul de drept al imobilului. Dacă din actul de proprietate reiese că imobilul aparține unui cuplu sau este co-deținut, asigură-te că ambii proprietari sunt trecuți în contract. Conform Codului Civil, un contract încheiat fără consimțământul celuilalt proprietar este anulabil.
4. Modul de plată. Cel mai convenabil este să stabilești modul și ziua de plată împreună cu locatorul. Dacă în contract nu se regăsește nicio dispoziție referitoare la modul de plată, legea spune că ea se va face în avans pentru toată durata contractului, dacă contractul nu depășește o lună, în prima zi lucrătoare a fiecărei luni dacă iei spațiul în chirie mai puțin de un an, și în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă plănuiești să stai mai mult de un an.
5. Majorarea chiriei. Trebuie să știi că potrivit legislației, locatorul nu poate majora chiria fără încheierea unor acte adiționale. În lipsa lor, refuzul de a plăti o chirie majorată peste noapte fără acordul tău nu constituie o încălcare a contractului.
6. Garanția. Potrivit legislației, garanția excede cadrul legal, deoarece este o sumă stabilită în mod subiectiv, pe baza estimărilor făcute de proprietar. Prin urmare, această solicitare de plată prealabilă poate fi refuzată de către viitorul chiriaș, deoarece singurele sume pe care proprietarul e îndreptățit să le primească sunt cele aferente plății chiriei. Cel mult, locatorul poate include plata garanției eșalonat, în plata chiriei, însă nu te poate obliga să plătești garanție.
7. Cheltuielile cu bunuri. Locatorul are obligația de a menține imobilul într-o stare corespunzătoare. Prin urmare, acesta trebuie să efectueze toate reparațiile necesare pentru a menține bunurile într-o stare bună de folosință pe toată durata închirierii. Dacă proprietarul refuză să repare bunurile în cauză, chiriașul poate face reparațiile de unul singur, urmând ca apoi să solicite în instanță atât sumele în cauză, cât și dobânzi la acestea. Totuși, bunurile care se strică ca urmare a folosirii necorespunzătoare de către chiriaș trebuie reparate exclusiv de către acesta. Din acest motiv, este recomandat ca la momentul luării în folosință a imobilului să se încheie un proces-verbal în care să figureze clar cantitatea și calitatea bunurilor din spațiul închiriat. În cazul în care chiriașul efectuează modificări ale imobilului fără acordul prealabil al locatorului, locatorul poate solicita aducerea bunului la starea sa inițială, precum și plata unor despăgubiri, după caz.
8. Vânzarea imobilului. Potrivit legii, închirierea încetează în caz de înstrăinare numai dacă acest lucru a fost prevăzut în contract și prin respectarea unui termen de două ori mai mare față de cel prevăzut în cazul notificării denunțării contractului. Cu alte cuvinte, noul proprietar nu te poate da afară din imobil în această perioadă, ci va fi obligat să respecte contractul de închiriere încheiat cu vechiul locator.